Boliger til studerende

Flere studieboliger i København

I perioden 2010 til 2020 skal hovedstadsområdet hvert år huse 4500 flere studerende end året forinden. Dette lægger et ekstremt pres på det københavnske boligmarked, der svarer tilbage med urimelige lejepriser. Studerende er ekstra udsatte på boligmarkedet fordi de kun har 30 dage fra de optages på en uddannelse til de starter studie 1. September. Så længe at der mangler studieboliger i København tvinges de studerende til at betale overpris for absolut minimums forhold, pendle store distancer i tog eller sove som gæster i andres hjem. København har som det er nu ikke plads til fremtidens københavnere, og det vil jeg gøre noget ved.

Jeg mener at vi skal give de studerende en solid base. Studerende skal betale rimelige priser der ikke dræner budgettet. En studiebolig til en person bør ikke koste over 3000 kroner om måneden. Desuden skal en studiebolig ligge tæt på studiet, den studerende skal have mulighed for at deltage i det sociale studiemiljø og ikke bruge uhensigtsmæssigt meget tid på at transportere sig gennem byen i myldretidstrafikken. En god studiebolig giver derudover den studerende mulighed for selv at vælge mellem socialliv og privatliv. Derfor skal studerende bo i værelser/lejeligheder der er bygget til at kunne lukke døren og med mulighed for at koble af.

Jeg mener at vi skal nybygge og ombygge ca. 7.000 studieboliger, så at studerende kan bo i forhold, der ikke tager fokus fra deres studier, og som giver dem ro i hverdagen.

For mig er det vigtigt, at man ser sammenhængen mellem et godt privatliv og et godt studieliv. Det tag man har over hovedet, er udgangspunkt for alt, hvad man foretager sig i sin hverdag, og København skal derfor prioritere flere og bedre studieboliger.

Vi har allerede taget det første skridt. SF var med til at ændre planloven, så de enkelte kommuner kan kræve, at minimum 25% af nybyggeri skal være alment boligbyggeri. 25% er bare ikke nok i København, hvor næsten 50% af tilflytterne er unge.

En løsning er, at København ikke bare bygger nyt. København må tage fat i noget af det eksisterende byggeri, som står tomt og se på mulighederne for at bygge det om til ungdomsboliger, som det har været tilfældet med det gamle DSB-hovedsæde. Jeg vil sikre, at de københavnske byggegrunde, ikke går til dem, der ikke har brug for dem.